În fiecare an, pe 16 martie, Fondul Mondial pentru Natură (WWF*) sărbătorește urșii Panda. În lume mai trăiesc 1.864 de astfel de urși, însă numărul lor este în creștere, datorită eforturilor depuse de autorități pentru a conserva și proteja această specie. Urșii Panda trăiesc majoritatea în China, însă există exemplare și în Singapore, Taiwan, Coreea de Sud, Japonia, Malaezia sau Indonezia.
Cele mai interesante lucruri despre urșii Panda
În trecut, urșii Panda erau vânați pentru blana lor valoroasă. Cu toate că braconajul nu mai este o problemă reală, populația de urși Panda a fost într-un declin constant începând cu 1950, an în care China a început să se dezvolte, astfel că urșii au rămas fără habitatul lor natural. Chiar și așa, statul chinez a făcut eforturi considerabile în ultimii ani pentru a proteja aceste animale fascinante.
Urșii Panda sunt foarte ușor de recunoscut, cu blana lor în alb și negru, însă v-ați întrebat vreodată de ce arată astfel? Conform WWF, natura i-a înzestrat pe urșii Panda cu acest aspect pentru camuflaj și comunicare. Astfel, cea mai mare parte a unui urs Panda – fața, gâtul și burta, crupa – este albă pentru a-l ajuta să se ascundă în habitatele înzăpezite. Brațele și picioarele sunt negre, ajutându-l să se ascundă la umbră.
Fascinant, nu? Iată și alte lucruri extrem de interesante despre urșii Panda:
Puii de urs Panda sunt extrem de bine protejați în prima lună. Mama Panda păstrează contactul cu puiul lor aproape 100% din timp în timpul primei luni de viață, cu puiul sprijinit pe bot și acoperit de laba, brațul sau capul ursoaicei. Cu toate acestea, în cazul excepțional în care ursoaica Panda naște gemeni, îi va abandona pe unul dintre ei (pe cel mai slab) și va alege să crească puiul mai puternic. Mama Panda nu are suficient lapte și energie pentru a îngriji doi pui în același timp.
Urșii uriași sunt buni înotători și excelenți cățărători în copaci. La vârsta de 5 luni, puii de Panda uriaș învață să se cațere – uneori exersând cățărându-se pe mama lor. Cu toate acestea, forma corpului unui urs Panda contribuie și ea la stângăcia lor nativă, deoarece au corpuri rotunjite și membre scurte, făcându-i să cadă ușor dezechilibrat și să se rostogolească. Oamenii de știință au observat, de asemenea, că rostogolirea este folosită de urșii Panda pentru a se distra.
Urșii Panda petrec 10-16 ore pe zi hrănindu-se, în principal cu bambus. Urșii au nevoie de cel puțin de două specii diferite de bambus în gama lor pentru a evita înfometarea. Dieta unui Panda este 99% vegetariană, și aceasta în principal rădăcini, tulpini, lăstari și frunze de bambus. Cu toate acestea, sistemul lor digestiv este tipic pentru un carnivor, astfel încât restul de 1% din dieta lor poate include ouă sau animale mici.
Urșii Panda fac treaba mare de 40 de ori pe zi!
Desigur, de la atâta mâncat, urșii Panda au și ”efecte secundare”. Mai exact aceștia fac treaba mare de 40 de ori pe zi, chiar și în timp ce dorm! Bonus: Știați că la vârsta de 31 de ani, Shuan Shuan este în prezent cel mai bătrân Panda viu din lume? De asemenea, a fost unul dintre primii Panda născuți în captivitate în afara Chinei. În plus, Shuan Shuan este unul dintre puținii Panda care nu aparțin guvernului chinez de când s-a născut la Grădina Zoologică Chapultepec.
*Fundația Mondială a Naturii este o organizare non-guvernamentală pentru conservarea naturii și a restaurării ecologice a mediului natural. Organizația a este denumită oficial World Wildlife Fund, denumirea adoptată în Statele Unite ale Americii și Canada.