Îngrijirea și întreținerea hamsterilor este esențială pentru sănătatea și fericirea acestor animale mici.
Îngrijirea și întreținerea hamsterilor. Ce trebuie să știți
Hamsterii au devenit cele mai populare și îndrăgite animale de companie, după câini și pisici. Sunt mici, pufoși și tare drăgălași, iar copiii și adulții îi adoră.
Cu toate că sunt înrudiți cu hârciogul, hamsterii au reușit foarte repede să câștige simpatia oamenilor. Sunt ușor de întreținut și nu sunt pretențioși la mâncare. Cu toate astea, trebuie să luați în considerare mai multe lucruri atunci când vreți să achiziționați sau să adoptați un hamster. Alegerea hamsterului perfect trebuie să se facă în funcție de necesitățile acestuia și de condițiile pe care i le puteți oferi.
Există peste 20 de specii de hamsteri. Au de la mărimea unui șoarece până la mărimea unui șobolan. Au, în general, o coadă scurtă, iar pe maxilarul inferior trei dinți tăioși și buzunare în ambele părți ale gurii, în care își depozitează hrana pentru a transporta în galeriile subterane. Sunt animale nocturne, preferând să doarmă ziua.
Iată cei mai populari hamsteri:
1. Hamsterul Sirian
Cel mai popular hamster este cel sirian, cunoscut sub numele de hamster auriu. Este prietenos și ușor de domesticit. Ajunge la maturitate la o lungime de 17-18 cm, iar greutatea sa poate să ajungă până la 200 g. Are o blană foarte deasă și o coadă foarte scurtă. De asemenea, hamsterii sirieni au membrele netede, fără blăniță și au 4 degete la membrele anterioare și 5 degete la cele posterioare. Durata de viață a hamsterului sirian este de aproximativ 2-3 ani. Masculii trăiesc mai mult decât femelele.
Hamsterul sirian preferă să trăiască singur, deoarece poate să devină agresiv față de alți hamsteri. Pot trăi cu frații și surorile lor până în jurul vârstei de 5 săptămâni, după care trebuie separați în alte cuști. Ajunși la vârsta maturității, hamsterii sirieni pot fi extrem de teritoriali și există șanse mari să devină agresivi și să se lupte între ei chiar și până la moarte. Din acest punct de vedere, este recomandat să stea singuri în cușcă!
De asemenea, fiind o specie nocturnă, activitatea hamsterului sirian începe după apusul soarelui și se termină spre dimineață. Astfel, este de evitat a fi trezit ziua! Unii devin agresivi și recurg la mușcături atunci când sunt deranjați din somn.
Cea mai potrivită cușcă pentru hamsterii de apartament
Cea mai potrivită cușcă pentru hamsterul sirian este una spațioasă, care să-i permită acestuia să-și consume energia zi de zi. Cușca ar trebui să aibă cel puțin 30-40 cm lungime și 40 cm înălțime. De asemenea, cușca trebuie dotată cu mai multe jucării, precum o roată de alergare, tuneluri și poduri pentru ascundere și cățărat, dar și jucării din lemn pentru igiena dentară. Nu poate lipsi, desigur, și o căsuță sau un cuib de dormit, pentru ca hamsterul să se simtă complet în siguranță.
E de reținut faptul că pe podeaua cuștii trebuie împrăștiat așternut din hârtie sau aspen și nu așternut din cedru sau pin, care poate fi dăunător din cauza mirosului puternic. Curăță cușca zilnic și schimbă întreg așternutul cel puțin o dată pe săptămână.
În ceea ce privește hrana, hamsterii sirieni sunt omnivori și au nevoie să consume proteine din carne, precum o bucată de greier sau câțiva viermișori. Ocazional, îi poți oferi cereale, semințe, nuci, fructe (mere, pere) sau legume (broccoli, morcov – cu moderație, conopidă). Din dieta lor nu poate lipsi fânul, care este foarte important pentru sănătatea dinților.
Nu exagerați cu hrănitul hamsterilor pe timpul zilei
Fiind animale de mici dimensiuni, nu exagerați cu mâncarea. O linguriță de mâncare în fiecare zi este suficientă pentru ca hamsterul să se mențină sănătos și fericit. Nu uita să arunci alimentele neconsumate din cușca hamsterului după 24 de ore, pentru a preîntâmpina problemele digestive la animăluțul tău. De asemenea, trebuie să-i asiguri zilnic o sursă curată de apă. În acest caz, sunt recomandate adăpătoarele de apă, care sunt ușor de întreținut. Vizita la veterinar este obligatorie în momentul în care ați achiziționat un hamster. Chiar dacă în general sunt animale sănătoase, hamsterii se pot îmbolnăvi ușor dacă le este frig. De aceea, este important ca în momentul în care observați că animalul nu este în apele sale, să-l duceți de urgență la veterinar, pentru a primi îngrijirile necesare!
2. Hamster chinezesc
Hamsterii chinezești sunt cunoscuți și sub numele de hamsteri dungați sau hamsteri pitici și sunt originari din deșerturile Chinei și Mongoliei, iar în anul 1919 au apărut și în Statele Unite ale Americii. Deși nu suferă de piticism, au primit acest nume datorită dimensiunilor lor mici în comparație cu alți hamsteri obișnuiți ca animale de companie, cum ar fi hamsterul sirian.
Cunoscut ca fiind hamsterul cu coada mai lungă decât alte rase, hamsterul chinezesc se caracterizează prin agilitatea și rapiditatea pe care o are. Sunt de obicei maronii, cu o dungă neagră pe spate și burta mai deschisă la culoare. Ochii sunt negri, iar urechile ușor gri, pe când abdomenul este alb. Femela are o talie mai mică decât masculul.
Deși acesta se poate întelege și cu alți hamsteri și pot să locuiască împreună, hamsterul chinezesc supraviețuiește cel mai bine singur. La maturitate, ajunge la o lungime de 7.5-10 cm și aproximativ 40-70 g greutate. Hamsterul chinezesc este foarte ușor de diferențiat față de celelalte specii, deoarece prezintă coadă lungă, utilă pentru menținerea echilibrului atunci când se cațără, iar corpul și botul înguste, semănând astfel cu un șoarece. Hamsterii chinezești prezintă 4 degete la membrele anterioare și 5 degete la membrele posterioare, și au dinții de o culoare ușor gălbuie.
Hamsterii se trezesc uneori ziua pentru a mânca
Sunt animale nocturne, dar uneori se trezesc și în timpul zilei pentru a mânca și a se deplasa pentru o perioadă scurtă de timp. Totuși, este de evitat trezirea acestora în timpul zilei, pentru că pot deveni nervoși și pot mușca. Este important de reținut faptul că dacă îi manipulați de mici, aceștia vor fi blânzi și se vor simți în siguranță în preajma oamenilor. De asemenea, hamsterii pot fi agresivi unii față de ceilalți dacă nu au crescut împreună și nu sunt obișnuiți cu prezența celuilalt.
La fel ca și în cazul hamsterilor sirieni, aceștia au nevoie să trăiască într-o cușcă spațioasă, dotată cu căsuță de dormit, tuneluri, jucării, roată de alergare, obiecte de ros și, bineînțeles, sursă de apă curată. De asemenea, așternutul trebuie curățat cât de des posibil, pentru ca animalul să aibă parte de un mediu igienic.
În privința alimentației, în sălbăticie, hamsterii consumă o dietă variată de semințe, cereale, nuci, vegetație și insecte. În captivitate, aceștia pot fi hrăniți cu suplimente bogate în vitamine și minerale, precum cereale, fructe, legume proaspete și fân. Cel mai bine este să oferi animalului alimente proaspete numai când acesta este treaz, adică seara, pentru a evita problemele digestive. Nu uitați să asigurați hamsterului apă proaspătă!
3. Hamsterul rus pitic
Hamsterul rus pitic este o rasă extrem de sociabilă și adoră să trăiască în perechi sau în grupuri mici. Este agil și foarte rapid și este o adevărată plăcere să-l privești. O mare parte din timp și-l petrece jucându-se. Este mai mic decât hamsterul auriu sau sirian, masculii ajungând doar până la 10-12 cm la maturitate. Ca și greutate, ajunge să cântărească doar 40-50 g. Are lăbuțele acoperite cu blană și o codiță scurtă. Culorile hamsterilor ruși pitici variază de la negru, bej satinat, cu picățele, cu pete, de culoarea opalului până la alb sau albastru.
Hamsterii ruși pitici trebuie ținuți în cuști care au gratii foarte dese, deoarece tind să evadeze. De asemenea, podeaua trebuie să fie acoperită cu un strat gros de rumeguș sau talas. Pe lângă roata de alergare, jucării, tuneluri, poduri și căsuță de dormit, în cușcă se pot pune crengi sau rămurele. Se hrănesc cu amestecuri de cereale și semințe, având ca preferință semințele de floarea soarelui. Apa este esențială pentru ei, de aceea e important să le oferiți o sursă permanentă de hidratare.
Hamsterul rus pitic este denumit și hamsterul Campbell
Hamsterul rus pitic, denumit și hamsterul Campbell, trebuie să facă baie regulat în nisip sau praf de provenienţă vulcanică, pentru a-şi îndepărta sebumul şi umezeala ce se adună în blăniţa lui. Băile de nisip ajută la menținerea unei blăni curate, strălucitoare și elastice. Îmbăiatul hamsterului în apă este total interzis, deoarece apa îndepărtează uleiurile din piele și blană. Fără aceste uleiuri, hamsterul poate muri de frig!
Dacă vreți să achiționați hamsteri ruși pitici, e indicat să luați fie o pereche sau un grup, fie unul singur. Dacă aduceți un partener după un timp, există riscul ca hamsterii să nu se înțeleagă, iar joaca să se transforme în bătaie. Trebuie să știți că dacă ați optat pentru o pereche, hamsterii se vor reproduce. Perioada de gestație este de obicei în jur de 21 de zile, dar poate varia de la 16 la 30 de zile. În tot acest timp, masculul nu trebuie îndepărtat, pentru că ajută femela la naștere și la creșterea puilor. La început, puii sunt orbi și nu au păr, dar au dinți și mustăți. Blana apare la 6-8 zile, iar ochii se deschid la 14 zile. Pot mânca solid abia după 9 zile.
În captivitate, hamsterii pitici Campbell au o durată de viaţă medie de 18-36 de luni!
Curiozități despre hamsteri:
- Au fost descoperiți în Alep (Siria);
- Domesticirea hamsterilor a început în anul 1930, când un zoologist a luat o mamă și cei 12 pui ai săi, găsiți în deșert;
- Se nasc orbi și văd doar în alb și negru. Văd doar la 14 cm în fața lor;
- În sălbăticie, sapă tunele în pământ de până la 2-3 m;
- Pe durata hibernării, hamsterii coboară ritmul cardiac de la 400 de bătăi pe minut la doar 4;
- Sunt animale nocturne. Pleacă în căutarea hranei doar când se întunecă, iar ziua dorm. În sălbăticie, pot călători până la 10 km în căutarea hranei, într-o singură noapte;
- Sunt animale omnivore. Mănâncă semințe, fructe, legume, insecte, rozătoare mici, șopârle;
- Cei mai mici hamsteri măsoară 5 cm, iar cei mai mari pot ajunge până la 34 cm. Pot cântări între 100 și 900 g;
Majoritatea hamsterilor aleargă foarte repede
- Majoritatea hamsterilor aleargă foarte repede, iar forma și dimensiunea picioarelor lor posterioare le permit să alerge înapoi;
- Hamsterii sunt animale inteligente care își pot recunoaște numele. Dacă vorbești cu hamsterul tău și îi folosești numele suficient de des pentru a-l obișnui să-l audă, ar putea chiar să învețe să vină atunci când este chemat;
- Dinții hamsterilor cresc continuu, de aceea trebuie să roadă mereu;
- Își recunosc rudele;
- Sexul puilor poate fi determinat de temperatura la care este ținută mama când este gestantă: dacă temperatura este ridicată, vor fi mai mulți masculi. Dacă este scăzută, vor fi mai multe femele;
- Un an omenesc înseamnă 25 de ani pentru hamsteri;
- Trăiesc 2-3 ani;
- Sunt maeștri ai evadărilor și le place să se ascundă în locuri înguste;
- Hamsterul sirian este nativ din Siria si este cunoscut sub mai multe nume, precum „Teddy Bear” (tipul cu părul lung) și Ursul Negru.